Kerékgyártó Temetkezés és Krematórium
   Menü
   Menü

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések Mi a teendő lakáson történő elhalálozás esetén?

Lakáson történő elhalálozás esetén értesíteni kell a házi, vagy ügyeletes orvost, hogy a halottvizsgálatot elvégezze, és engedélyezze az elhunyt elszállítását. Ezután kell megrendelni az elhunyt elszállítását a Kerékgyártó Temetkezéstől, majd az orvos által kitöltött halottvizsgálati bizonyítvánnyal személyesen fel kell keresni irodánkat, hogy a további intézkedéseket megkezdhessük.

Mi a teendő kórházi elhalálozás esetén?

Kórházi elhalálozás esetén a halálesetről történő értesítés átvételét követően fel kell keresni azt az intézményt, ahol a haláleset történt. A halottvizsgálati bizonyítványt és a jegyzőkönyv haláleset bejelentéséről nyomtatványt a kórházi felvételi iroda állítja ki, és adja át a hozzátartozó részére. A halottvizsgálati bizonyítvány kiállítása a kórházak részéről akár több napot is igénybe vehet, ezért ajánlott a temetési ügyintézést a halálesetet követően megkezdeni.

Milyen okmányokra van szükség a temetés intézéséhez?

- az elhunyt személyi igazolványa és lakcímkártyája
- születési és/vagy házassági anyakönyvi kivonat
- halott vizsgálati bizonyítvány
- jegyzőkönyv az elhalálozás bejelentéséről
- a házastárs személyi igazolványa, vagy az abban szereplő adatok ismerete
- külföldi elhunyt esetén útlevél

Milyen adatokra van szükség a temetés intézéséhez?

- az elhunyt családi állapota
- az elhunyt apjának és anyjának családi és utóneve
- ha az elhunyt házas, akkor az utolsó házasságkötésének a helye és ideje
- ha az elhunyt özvegy, akkor a volt házastárs halálesetének helye és ideje
- ha az elhunyt elvált, akkor az utolsó házasságfelbontásának helye és ideje

Mennyi idő után kell újraváltani egy koporsós sírhelyet?

Koporsós temetés, illetve rátemetés esetén a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) a temetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év, illetve sírbolt esetén 60 év. (145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet, 18. §)
Ennek lejárta után kell meghosszabbítani a sírhely feletti rendelkezési jogot.

Mennyi idő után kell újraváltani egy urnás sírhelyet?

Urnás temetés esetén a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) az utolsó urnaelhelyezés napjától számított 10 év urnafülke és urnasírhely esetén, illetve 20 év urnasírbolt esetén. (145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet, 18. §)
Ennek lejárta után kell meghosszabbítani a sírhely feletti rendelkezési jogot.

Hol lehet kiváltani a Halotti anyakönyvi kivonatot?

A halotti anyakönyvi kivonatot azon a településen kell elkészíttetni, ahol a haláleset történt. Miskolci haláleset esetén a szolgáltatásaink közé tartozik a halotti anyakönyvi kivonat elkészíttetése, más településeken pedig külön igény szerint segítséget tudunk nyújtani.

Van-e lehetőség kártyával való fizetésre a temetés befizetésekor?

Mindkét miskolci irodánkban lehetőség van kártyás fizetésre, a közvetített szolgáltatások árán kívül - ezekről irodáinkban érdeklődhet.

Gyászjelentéseket lehet rendelni vagy készíttetni?

Irodáinkban kapható nyomtatvány formájú, előre elkészített gyászjelentés, illetve igény esetén szerkesztünk is, valamint nyomdát is tudunk ajánlani.

Ki intézheti a hamvasztást?
A hamvasztásról az a hozzátartozó jogosult rendelkezni, aki a Halottvizsgálati bizonyítványon “Legközelebbi hozzátartozó”-ként van megjelölve.

Elvihetem-e hamvakat hamvasztás után?
A hamvasztás után a hamvakat a megrendelő, vagy az általa meghatalmazott személy elviheti irodánkból.

Kell-e fizetnem, ha elviszem a hamvakat?
Nem, az urnakiadásért plusz költséget nem számítunk fel.

Mibe kerülnek a hamvak?
A hamvak egy legmentesen lezárt műanyag urnába kerülnek, melyhez tetszőlegesen lehet választani urnatartót választani


Legfrissebb hírek

A gyászbeszéd fontossága 1.

A gyászbeszéd fontossága 1. Az egyik legnehezebb dolog, mégis az első lépés a megnyugvás felé, amikor eljön szeretett halottunk végső nyugalomra helyezésének napja. A halált követő első időszakban mindannyiunkban kavarognak az érzelmek: az értetlenség, az igazságtalanság felett érzett harag, és a „mindörökké” felfoghatatlanságának terhét szinte elviselhetetlennek érezzük.

Lehet egy temető vidám?

Lehet egy temető vidám? A magyar kultúrától eléggé távol áll ez a gondolat, pedig a világ egyes népeitől nem idegen. Természetesen nem arról van szó, hogy bárki is annak örülne, hogy örökre elszakad egy szeretett személytől, vagy hogy szenvedni látta az emberi lényt, akihez szoros kötődést érez. Az öröm a lét körforgásának szól, annak a tudatnak, hogy minden, ami a természet része folyamatosan megújul és elpusztul, hogy aztán újjászülessen.