Pályázatok

Hírek,
információk

Csingming - Százmilliókat mozgat meg a temetői ünnep Kínában

Csingming - Százmilliókat mozgat meg a temetői ünnep Kínában Kínában százmilliós tömegek kelnek útra a hagyományos halottak napi ünnepségen, a csingmingen.

A csingming Kína hagyományos hallottak napja ünnepsége. Ilyenkor minden évben sokmillió ember kel útra, hogy meglátogassák azokat a temetőket, ahol elhunytjaik nyugszanak. A csingming szó szerint sírlesöprést jelent, az emberek ilyenkor rendbe teszik a temetőkben a sírokat, és virágot, ajándékokat, áldozatot visznek a sírokhoz.

Nem ritka az sem, hogy a hozzátartozók papírból készült autócskákat, elektronikai cikkeket tesznek a sírokra a virágok és a pénz mellett. A rokonok elhelyezik az áldozati tárgyakat, és füstölőket égetnek a temetőkben a sírok mellett.

Közben egyre jobban foglalkoztatja a kínaiakat és a médiát a temetések magas ára is. Ahogy egy, a kínai állami televízióban sugárzott riportban fogalmazott az egyik kesergő hozzátartozó, az emberek lassan nem engedhetik meg maguknak, hogy meghaljanak.

A temetés tehát hatalmas piaccá vált Kínában, s miközben az állam igyekszik kedvezményekkel az úgynevezett alternatív temetésekre ösztönözni a családokat, a temetők és a szolgáltatásokat nyújtók is igyekeznek a versenyben előnyös pozíciókat szerezni.

Szállítási készenlét 0-24 óráig: 06-46-343-310, 06-46-412-176