Pályázatok

Hírek,
információk

Középkori pestis temető nyomaira bukkantak Londonban

Középkori pestis temető nyomaira bukkantak Londonban Tavaly egy óriási építkezés közben egy középkori temetőt találtak Londonban, amely egy pestisjárvány idején használt temető volt.

DNS vizsgálatokkal bizonyították, hogy a hatalmas vasúti építkezés közben megtalált temető egy, a XIV. századi pestisjárvány áldozatainak nyugvóhelye. A járvány 1347-ben rontott rá Európára, és a háborúktól, alultápláltságtól legyengült emberek közel felét elpusztította! Londont a kitörés után egy évvel érte el a pestis, és a százezer lakosú város lakosságának negyven százalékát kiirtotta.

A kutatók és a várostörténészek régóta tudták, hogy a pestises áldozatoknak több temetője is lehet a City egykori falain kívül, de eddig nem tudták a nyomukra akadni.

A temető „felszínre bukkanása” óta eltelt hetekben a kutatók mintákat vettek a halottak szöveteiből, és megállapították, hogy pestisben hunytak el, megoldva ezzel egy közel hétszáz éves rejtélyt.

Az elhunytakat gondosan, rendezett sírokba helyezték, ami arra utal, hogy a járvány kezdeti szakaszára tehető a sírok kialakulása. A pestis tombolása idején ugyanis az áldozatokat már százával szórták a sebtében kiásott tömegsírokba.

Szállítási készenlét 0-24 óráig: 06-46-343-310, 06-46-412-176