Pályázatok

Hírek,
információk

Temetőből közparkot

Temetőből közparkot A népesség növekedésével párhuzamosan csökkenő területű városokban rendre jelentkezik az a probléma, hogy kevés szabadtéri rekreációs hely jut a lakosoknak. Megoldásképpen sok helyen temetőket nyitnak meg, közpark funkciókkal.

Számos olyan város van, ahol a városmag belsejében lévő temetőt alakítják közparkká, hogy a lakosok némi rekreációs térhez jussanak. Ezek a "temető-parkok" általában olyan temetőkből kerülnek kialakításra, amely sírjainak gazdái, gondozói már kihaltak, és máskülönben az enyészeté lennének.

A terület eltékozlásán túl az is felmerül az utóbbi esetben, hogy a sírok sokszor komoly művészeti, vagy történeti értéket jelentenek. A temetők és az abban található sírok az egyik legjobb kordokumentum, amelyből nem csak műszaki jellemzőit, de kész telefonkönyvét is megismerhetjük a letűnt koroknak.

A temetőből közparkot "mozgalom" Angliában meglehetősen népszerű: egy bristoli temetőben ma már piknikezni, sőt, esküvőt tartani is lehet, a leedsi Woodhouse temetőben pedig a régi sírköveket mentették meg úgy, hogy a park járólapjaivá tették őket. Nagy Britanniában a XIX. században jöttek létre az első ilyen parkok. A glasgow-i Necropolis már 1833 óta működik, ahol ma már arra is van lehetőség, hogy szervezett túrán vegyünk részt, amely során a látogatók megismerkedhetnek a temető és az ott található emlékművek, épületek, elhunytak történetével.

Szállítási készenlét 0-24 óráig: 06-46-343-310, 06-46-412-176