Pályázatok

Hírek,
információk

Világörökség lehet a szatmárcsekei kopjafás temető

Világörökség lehet a szatmárcsekei kopjafás temető Aki járt már Szatmárcsekén, biztosan ellátogatott az úgynevezett kopjafás temetőbe is. A csónak alakú fejfáiról híres temetőt a napokban a világörökség részének ajánlották.

Egyelőre nincsen megdönthetetlen magyarázat a csónakos fejfák eredetére. Némelyek szerint a különös fejfák az ősi ugor csónakos temetkezési szokás utolsó emlékei. Mások úgy gondolják, hogy a gyakori árvizek idején a halottakat csónakkal vitték a temetőbe, és ennek állítanak emléket a fejfák.

A temető legmagasabb pontján helyezkedik el a himnusz írója, Kölcsey Ferenc síremléke. A hatszögletű síremlék közepén Kölcsey feliratú urna található. A síremléknél még Petőfi Sándor is megfordult, és írt róla megemlékezésében.

A kopjafás temető most a világörökség részévé válhat, ugyanis június elején a temetkezéssel és temetkezési kultúrával foglalkozó nemzetközi szervezet, a FIAT-IFTA a magyar kopjafejfás temetőket a világörökség részének ajánlotta a a németországi Düsseldorfban megtartott ülésén.

Szállítási készenlét 0-24 óráig: 06-46-343-310, 06-46-412-176