Pályázatok

Hírek,
információk

Hamvasztás vagy koporsós temetés?

Hamvasztás vagy koporsós temetés? Amennyiben az elhunyt korábban nem rendelkezett másképp, a hozzátartozók döntenek arról, hogy hamvasztásos vagy hagyományos koporsós temetés keretében vesznek-e búcsút szerettüktől. Anyagi helyzetükből kifolyólag sokan választják az előbbit – amelynek azonban a költséghatékonyságon kívül több más előnye is van.

Tudni kell azonban, hogy a hamvasztásos temetés eredetileg vallásos, pontosabban vallásellenes okból alakult ki: szabadkőműves körökben a keresztény tanítás szerinti testben való feltámadás tagadását jelentette a hamvasztás. Ma már egyházi temetés is lehet hamvasztásos, így ez a különbség elmosódott.

Egyszerűbb szervezés

Hamvasztás esetén nem kell koporsóról, sírhelyről, illetve sírkőről sem gondoskodni, ami nemcsak a költségeket csökkenti, de a szervezést is megkönnyíti és lerövidíti a hozzátartozók számára.

Bárhol elbúcsúzhatunk szerettünktől

Mivel a hamvak könnyedén szállíthatók, azokat a család költözéskor is egyszerűen magával viheti. Illetve, ha úgy döntenek, hogy egy az elhunyt számára erős érzelmi kötődést jelentő helyszínen – például kedvenc kirándulóhelyén, egy folyó partján vagy épp a család otthonának kertjében – szeretnének búcsút venni szerettüktől, azt is megtehetik.

A búcsúztató ideje rugalmas

Hamvasztás esetén a búcsúztató egy későbbi időpontban is megtartható, így a hozzátartozóknak nem kell amiatt aggódniuk, hogy a távolabb lakó rokonok az idő rövidsége miatt nem tudnak részt venni a szertatáson.

Többféle megoldás közül választhatunk

A hamvak hazavitele mellett azok elhelyezésének más módja is megoldható, a hozzátartozók igénye szerint. Az urnát elhelyezhetik a templomban, a temetőben urnasírban vagy urnafülkében, de kérhetnek szórásos temetést is.

A búcsúztatás ugyanolyan bensőséges lehet


A hamvasztást ugyanúgy kísérheti egy bensőséges búcsúztatás, ahol a hozzátartozók megemlékeznek az elhunytról, és kifejezik egymás iránti támogatásukat.

A búcsúzás lelkileg kevéssé megterhelő


Sokak számára a temetés lelkileg leginkább megterhelő momentuma, amikor a koporsót a sírgödörbe engedik. Hamvasztásos búcsúztatás esetén, ha a hozzátartozók az urna hazaszállításáról vagy a hamvak szórásáról döntenek, nem kell ezen esemény szemtanújává válniuk.

Szállítási készenlét 0-24 óráig: 06-46-343-310, 06-46-412-176