Pályázatok

Hírek,
információk

A gyászbeszéd fontossága 1.

A gyászbeszéd fontossága 1. Az egyik legnehezebb dolog, mégis az első lépés a megnyugvás felé, amikor eljön szeretett halottunk végső nyugalomra helyezésének napja. A halált követő első időszakban mindannyiunkban kavarognak az érzelmek: az értetlenség, az igazságtalanság felett érzett harag, és a „mindörökké” felfoghatatlanságának terhét szinte elviselhetetlennek érezzük.

Lehet egy temető vidám?

Lehet egy temető vidám? A magyar kultúrától eléggé távol áll ez a gondolat, pedig a világ egyes népeitől nem idegen. Természetesen nem arról van szó, hogy bárki is annak örülne, hogy örökre elszakad egy szeretett személytől, vagy hogy szenvedni látta az emberi lényt, akihez szoros kötődést érez. Az öröm a lét körforgásának szól, annak a tudatnak, hogy minden, ami a természet része folyamatosan megújul és elpusztul, hogy aztán újjászülessen.


Tavaszi zsongás a sírkertekben

Tavaszi zsongás a sírkertekben A címben feszülő ellentmondás ilyenkor tavasszal érezhető a leginkább, ha kilátogatunk egy temetőkertbe, hiszen itt is szép számmal találhatunk élő növényeket, amelyek a hosszú téli álom után új életre készülődnek. Mivel a sírkertek munkatársa arra törekszenek, hogy a szeretteink sírjai és urnái megindítóan szép, természetes környezetben kaphassanak helyet, így az „elmúlás kertjében” egyúttal évről évre tanúi lehetünk az élet körforgásának.

A sírok téliesítése

A sírok téliesítése A téli időszak során azoknak, akiknek rokonai koporsós temetéssel kerültek örök nyugalomra, nehezebb dolguk van, mint azoknak, akiknek szerettei urnafalban nyugszanak. A sírok téliesítése során egyaránt gondolnunk kell a sírkő részeinek megóvására a téli időjárás hatásaitól, de ugyanígy gondoskodnunk kell a nyitott sírokba ültetett növények átteleltetéséről is. Nézzünk, hogy milyen feladatok várnak ránk ezen a két területen!

Őszi munkák a temetőben

Őszi munkák a temetőben A sírkertek általában csendes helyek, de vannak időszakok, amikor kissé megélénkül itt is az élet. A nagy őszi ünnepek idején a látogatók száma növekszik meg ugrásszerűen, illetve évszakváltáskor a munkások és karbantartók találnak sok feladatot az emlékezés kertjeiben. Természetesen az időjárásváltozás-miatti munkák egy része a temetőjárók részére is feladatokkal jár, hiszen pl. a sírokon található növények is igénylik a törődést.


A halottak napja itthon és külföldön

A halottak napja itthon és külföldön Hazánkban a halottak napja egyre nagyobb körben terjed, vallásosságtól, felekezettől függetlenül aki teheti kilátogat a temetőbe. Aki olyan szerencsés, hogy nincsenek halottai, az azért megy, hogy a megkapó mécsesáradatot megcsodálja, ami ilyenkor napokon át a sírokon ég. Kétségtelen, hogy a szomorú apropóból született ünnep ugyanakkor lélekemelő és a szemnek is szép látvány nyújtó esemény lett.

Népszokások a halottak napján

Népszokások a halottak napján Elődeink azt gondolták, hogy a halottak napján az élő és elhalt lelkek titokzatos közösséget alkotnak, ennek megfelelően számos, azóta elhagyott népszokással erősítették ezt a köteléket.

Őszi egyházi ünnepek

Őszi egyházi ünnepek Közelednek az október végére eső ünnepek – mindenszentek, halottak napja –, amelyek évről-évre egyre többünket érintetnek, és amelyeket sokan azok közül is megünnepelnek, akik egyetlen egyháznak sem a tagjai. Ennek apropóján nézzük meg, hogy a különféle vallások mit ünnepelnek ezekben a napokban és a hívek milyen gondolatokkal látogatnak ki adott esetben a temetőbe.

Hogyan viseljük könnyebben a temetés anyagi terheit?

Hogyan viseljük könnyebben a temetés anyagi terheit? A temetésnek, illetve a halottól való elbúcsúzásnak, földi maradványairól való gondoskodásnak számtalan módja van manapság, ezekről mi is írtunk már. Sajnos a temetkezés árak egyre csak nőnek, és a nehéz gazdasági helyzetben sok család számára rendkívüli terheket jelentenek, különösen, ha váratlan tragédia történik.

Szállítási készenlét 0-24 óráig: 06-46-343-310, 06-46-412-176