Pályázatok

Hírek,
információk

A sírok téliesítése

A sírok téliesítése A téli időszak során azoknak, akiknek rokonai koporsós temetéssel kerültek örök nyugalomra, nehezebb dolguk van, mint azoknak, akiknek szerettei urnafalban nyugszanak. A sírok téliesítése során egyaránt gondolnunk kell a sírkő részeinek megóvására a téli időjárás hatásaitól, de ugyanígy gondoskodnunk kell a nyitott sírokba ültetett növények átteleltetéséről is. Nézzünk, hogy milyen feladatok várnak ránk ezen a két területen!

A sírkövek téliesítése

A sírkövek kezelése minden esetben függ attól, hogy milyen anyagból készültek. A gránit sírkövek a legellenállóbbak, ezeket gyakorlatilag nem is nagyon kell ápolni. A makacs szennyeződéseket – szakemberek tanácsára – üvegtisztító szerekkel érdemes leszedni, a szimpla sáros koszt nedves ruhával töröljük le.


A márvány már sokkal sérülékenyebb, mert az anyaga sokkal porózusabb, mint az óriási nyomáson és magas hőmérsékleten keletkezett gránité. A mészkő és a műkő a legérzékenyebb, ezekre nagyon kell vigyázni mind a tisztítás, mind a téliesítés során. A műkő felületét érdemes időről időre impregnálni, ami megakadályozza, hogy a pórusaiba víz szivárogjon, így megelőzi a mohásodást is. A téli és tavaszi évszakváltáskor kenjük át színtelen, folyékony padlóápolóval!

Az utóbbi három alapanyagból készült sírköveket érdemes nejlonnal beburkolni a tél beállta előtt. Különösen figyeljünk oda azokra a részletekre, amelyekben megülhet a víz és fagyás esetén szétrepesztheti azt. Ilyen lehet pl. a váza, amelynek száját érdemes szorosan nejlonnal lekötni.
A téliesítési munkák során mindenképpen vizsgáljuk meg a sírkő állapotát. Ha repedés, dőlés, felválás van, azt különös figyelemmel kell óvni, mert a beszivárgó víz és a fagy komoly károkat okozhat! Ha van rá lehetőség, igyekezzünk javítási munkákat idejében végeztetni, egyeztessünk szakemberrel!

A sír növényeinek átteleltetése

A sírokon gyakran ültetnek egynyári növényeket (pl. árvácska), ezekkel most nem kell törődni, hiszen nem élik túl a telet, ugyanakkor elszórt magvaikból tavasszal jó eséllyel új növény sarjad.
A különféle cserjék esetében nézzünk utána a minimális hőigénynek, illetve a fagytűrésnek. Általánosságban elmondható, hogy a tőtakarás minden növénynek jót fog tenni, ezért szalmával, szénával vagy mulccsal hintsük be a sírföld felszínét. Ez folyamatosan bomlik az őszi-téli-tavaszi időszak folyamán, így táplálja a földet, amelyben a következő évben még szebb növényeket nevelhetünk.

Amelyik növény nem fagytűrő, azt burkoljuk be. Újságpapír vagy karton, bambusz-szövedék lehet alkalmas erre a műveletre, a nejlon nem jó, mert beposhad alatta és elpusztul a növény.

Szállítási készenlét 0-24 óráig: 06-46-343-310, 06-46-412-176