Pályázatok

Hírek,
információk

Őszi munkák a temetőben

Őszi munkák a temetőben A sírkertek általában csendes helyek, de vannak időszakok, amikor kissé megélénkül itt is az élet. A nagy őszi ünnepek idején a látogatók száma növekszik meg ugrásszerűen, illetve évszakváltáskor a munkások és karbantartók találnak sok feladatot az emlékezés kertjeiben. Természetesen az időjárásváltozás-miatti munkák egy része a temetőjárók részére is feladatokkal jár, hiszen pl. a sírokon található növények is igénylik a törődést.



Milyen feladatok várnak ősszel a temetői személyzetre?

A rendszeres nyári fűnyírás után még egyszer utoljára megtörténik a pázsit nyírása, mielőtt elkezdődnének az őszi esőzések, beállna a hideg idő vagy esetleg leesne a hó. A temetői utak folyamatos gaztalanítása és levélmentesítése azonban állandó munkát jelent, nem csak késő őszig, hanem akár a tél folyamán is. A lombhullás után mind a fűről, mind az utakról, mind a sírok közötti területekről el kell távolítani az avart, amelyet aztán el kell szállítani és elégetni.
Ha vannak a sírkertben nagyon régi, emlékmű értékű vagy műalkotás besorolású sírkövek és emlékművek, azok letisztítása, karbantartása és téliesítése szintén a temető alkalmazottainak feladata.
Sokan igényt tartanak arra is, hogy a temetői megbízott tartsa karban szerettük sírját, ebben az esetben az alább felsorolt munkákat is ők végzik el.


Mi dolguk van a magánembereknek ősszel a sírokon?

Az ősz beálltával – sokan ezt a nagy őszi temetői ünnepek előtt teszik meg – érdemes a sírokat letisztítani, kigazolni és megszabadítani a tönkremenőfélben levő egynyári növényektől. Ilyenkor távolítsunk el minden korábbi koszorút, elszáradt virágcsokrot is. Ha találunk ilyesmit, mossuk le a szennyeződéseket (moha, madár-ürülék), és ezzel egyidejűleg szemrevételezzük a sírkő állapotát. Ez azért fontos, mert ha repedések vannak benne, esetleg megdőlt stb. a téli időjárás komoly károkat okozhat benne. (Ezek megelőzéséről a téliesítésről szóló cikkben írunk.)
A karbantartást azonban ne korlátozzuk pusztán a sír területére. Az „együttélés” szabályai azt diktálják, hogy a sírok körbejáráshoz szükséges területet (ahol mások eljárhatnak saját hozzátartozójuk nyughelyéhez) is mindig tegyük szabaddá, gazoljuk ki, ne hagyjunk szemetet vagy hulladékot, és tisztítsuk meg a gondozásunk alatt álló sírról származó esetleges sarjaktól, magoncoktól, kinyúló ágaktól is.

Szállítási készenlét 0-24 óráig: 06-46-343-310, 06-46-412-176