Pályázatok

Hírek,
információk

Változik az egészségügyi törvény - csökkennek a temetkezési költségek?

Változik az egészségügyi törvény - csökkennek a temetkezési költségek? Az egészségügyi törvény változásai miatt a temetkezések vezetői a költségek csökkenésére számítanak.

A temetkezési ipartestület megszólaltatott tagja szerint egy temetésre általában legalább 300 000 forintot költenek a hozzátartozók. A törvénymódosítás ennek csak elenyésző részét érinti, hiszen a költségek maximum 10 százalékos részét teszi ki a holttest szállítása.

Puskás Béla, a Somogy Megyei Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója szerint nagyon jó irányba mutat a jelenlegi törvénymódosítás, ám ez még csak egy kis szelete annak a nagyobb volumenű módosító csomagnak, amelyről jelenleg is tárgyal az OTEI. Az elmúlt években rohamosan nőtt azok száma, akik a temetési költségek kifizetése helyett kénytelenek voltak hazavinni a hamvakat tartalmazó urnát. Ez Európa más országaiban is lehetséges, de Magyarországon nincsenek erre vonatkozó komoly szabályozások, így lehetetlen az urna sorsának későbbi nyomon követése.

Európai más országaiban igen széles körű a temetési segély mértéke. Míg Hollandiában egyáltalán nem létezik ilyen jellegű intézmény, addig Dániában ez az összeg akár a 1221 eurót is elérheti. Az átlag a 300-400 euró közötti összeg, de például Franciaországban és Lettországban a mindenkori nyugdíjjárulék mértékéhez kötik.

Szállítási készenlét 0-24 óráig: 06-46-343-310, 06-46-412-176