Pályázatok

Hírek,
információk

Büntethetnek az engedély nélküli padokért a budapesti temetőkben

Büntethetnek az engedély nélküli padokért a budapesti temetőkben Rendteremtésbe kezd a budapesti sírkertekben a temetkezési intézet, hadat üzenve a sírok környékén engedély nélkül ültetett fáknak, kihelyezett padoknak.


A Budapesti Temetkezési Intézet hirdetményeken hívja fel a figyelmet arra, hogy április elsejétől az összes fővárosi sírkertben kivágják a hozzátartozók által engedély nélkül ültetett, egy méternél magasabb fákat, bokrokat és cserjéket. Eltávolítják továbbá a szintén engedély nélkül kihelyezett padokat vagy a sírhelyen túlnyúló kis kerítéseket - írja hétfői számában a Népszabadság.

A munka megkezdése temetőnként eltérhet, ennek ellenére érdemes betartani az eltávolításra szabott március 31-i határidőt. Ha valaki nem tesz eleget a felszólításnak, harmincezer forintra is megbírságolhatják. Bírságolásra a lakóhely szerint illetékes önkormányzat jegyzője jogosult. Kérésre a temetők 1590 forintos óradíjért elvégzik a munkát.

A lap szerint többen kegyeletsértőnek találják, ha az évekig, évtizedekig szeretettel gondozott növényeket kivágják, és az idős látogatóknak segítséget nyújtó padokat elviszik. A vállalat azt ígéri, hogy körültekintően lát hozzá a munkához. Szerintük sok sír ápolására nem fordítanak elég figyelmet, emiatt a növények vagy a padok balesetveszélyt jelenthetnek, illetve a szomszédos sírok megközelítését gátolhatják. Padot például csak parcellaszélre lehet tenni, a sírok elé nem.

A lapnak a Budapesti Temetkezési Intézet elmondta, hogy ha valamely tárgy vagy növény a jogszabálynak megfelel, méltányosságból, egyedileg megvizsgálva lehetőség van az utólagos fennmaradási engedély megadására.

Szállítási készenlét 0-24 óráig: 06-46-343-310, 06-46-412-176