Pályázatok

Hírek,
információk

Hamvakból készül emlékgyémánt Amerikában

Hamvakból készül emlékgyémánt Amerikában Amerika után lassan hazánkban is elérhető az a szolgáltatás, amely szeretteink hamvaiból gyémántot készít.

Az ember az egyetlen olyan élőlény, aki meghalt társainak is tudatosan törődik. A temetkezés ennek megfelelően mindenkor többet jelentett, mint a halott puszta eltüntetése. A temetkezés különböző formái napjainkban igen széles skálán mozognak. Ma már temettethetünk földbe, vízbe, levegőbe, barlangokba, kápolnákba, de úgy látszik, a technika fejlődésével ez sem elég.

Több éves kísérletezés után először 1963-ban sikerült amerikai és svéd tudósoknak mesterséges úton ipari gyémántot előállítani, igaz, az úgynevezett ékszergyémánt elkészítésére 1970-ig várni kellett. A mesterséges gyémánt hibája mindössze annyi, hogy kétszer drágább a természet által "előállítottnál".

2002-ben Chicagóban sikerült először emberi hamvakból gyémántot előállítani, de természetesen a gondolattól kezdve ezt hosszú út előzte meg. A hamvak gyémánttá válása többlépcsős folyamat. Első lépésben az elhunytat elhamvasztják, és a hamvakat finom porrá őrlik, amit grafitalapú vákuumkemencébe helyeznek, és 3000 Celsius fokon a szénatomokon kívül mindent megsemmisítenek. A szén grafittá alakul, ezután pedig a grafitot nagynyomású présben gyémántkristállyá alakítják. A gyémánt végleges formája a megrendelőn és a csiszolómesteren múlik. Egy félkarátos emlékgyémánt ára kb. kétmillió forint.

Szállítási készenlét 0-24 óráig: 06-46-343-310, 06-46-412-176