Pályázatok

Hírek,
információk

Háromnapos temetői konferencia kezdődik

Háromnapos temetői konferencia kezdődik A történeti temetők állapotának és szellemiségének a megóvásáról kezdődött tegnap konferencia az erdélyi Kolozsváron.

Kolozsvár a házigazdája annak a nemzetközi konferenciának, amelyben számos szakember cserél eszmét a történelmi temetők megőrzésében, népszerűsítésében, bemutatásában szerzett tapasztalatairól. A szemináriumot a budapesti Teleki László Alapítvány szervezi azzal a céllal, hogy olyan sikeres megoldásokat sorakoztasson fel és ismertessen meg a szakemberekkel, amelyek példaértékűek lehetnek más temetők és sírkertek vezetői számára is.

A múlandóság emlékkövei című konferencia műsortervében a nyitónapon a kolozsvári Házsongárdi Temető bejárása szerepel, a további két napon pedig a szakemberek beszélgetései következnek.

Gergely Erzsébet, a temetőt vezető alapítvány elnöke elmondta, hogy a kincses város négyszázhuszonkilenc esztendővel ezelőtt létesített temetőjének a helyzetét az teszi sajátossá, hogy érdekek ütközésének a középpontjában áll. "A a sírkertet rég le kellett volna zárni, de Kolozsvár lakosságának a felduzzadásával kevés a temetkezési hely a városban, ezért ma is temetkeznek a Házsongárdba" - fogalmazott.

Szállítási készenlét 0-24 óráig: 06-46-343-310, 06-46-412-176