Pályázatok

Hírek,
információk

Kétezer éves gyilkosság ügyében nyomoznak a régészek Olaszországban

Kétezer éves gyilkosság ügyében nyomoznak a régészek Olaszországban Egy kétezer éves, római kori rejtélyes hármas gyilkosság ügyében nyomoznak a régészek az észak-olaszországi Modena városában.

A szakemberek építkezési munkálatok helyszínén találtak rá a három hiányos csontvázra. A szakemberek először egy ókori hamvasztásos temetkezési területet és egy első századi római öntöző csatorna maradványait fedezték fel. Az ókori Via Emilia hosszában végigfutó temetkezési helyen hamvakat őrző halmokat és egy díszes sírhelyet is találtak, amelyet még az ókorban fosztottak ki. Ahogy a szakemberek egyre mélyebbre ástak, három hamvasztatlan tetemre bukkantak, amelyekről később megállapították, hogy gazdáik valószínűleg erőszakos halált haltak.

A régészek elmélete szerint a holttestekre - a szomszédos temetőből származó - téglákat erősítettek, amelyek így évtizedeken keresztül a felszín alatt maradtak. Az ismétlődő helyi áradások pedig szép lassan ellepték iszappal a csatornát és a környező területet is. A tégla, a sírkő és az áldozatok körül talált amforák alapján a kutatók arra jutottak, hogy a három férfit az időszámításunk előtti és utáni első század közötti időszakban ölték meg. A csontvázak hiányzó részei valószínűleg a halál beállta után vesztek el. A maradványok kezdeti vizsgálatából pedig hamar kiderült, hogy a trió tagjai kegyetlen halált haltak.

Szállítási készenlét 0-24 óráig: 06-46-343-310, 06-46-412-176