Pályázatok

Hírek,
információk

Megvédik a Házsongárdi temetőt

Megvédik a Házsongárdi temetőt Elkészült az a jegyzék, amely tartalmazza a kolozsvári Házsongárdi temető műemlékértékű, így fokozottabb védettségre szoruló sírjait és sírköveit. A temetőben korábban többször is megrongáltak értékes sírokat.

Maga a temető negyven éve műemlék, de a sírok védelméhez szükség volt arra is, hogy azokat egyenként műemlékké nyilvánítsák. A négyszáz sírhelyet tartalmazó jegyzéket hónapokig tartó felmérés után a Kolozs megyei művelődési igazgatóság terjesztette fel a Kelemen Hunor által vezetett bukaresti kulturális minisztériumhoz.

A négyszáz sír és síremlék helyrajzi adatait, fényképes adatlapját tartalmazó jegyzéket a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság és a Házsongárd Alapítvány szakembereivel közösen dolgozta ki a művelődési igazgatóság a szaktárca kérésére.

A román országos műemlékvédelmi bizottság hamarosan dönt a temető több száz sírjának védelméről. Debreczeni Hajnalka, a miniszter tanácsadója elmondta, hogy a független szakemberekből álló tudományos testületnek csak konzultatív szerepe van, véleményezi a megyei igazgatóság által felterjesztett listát, majd a szaktárca dönt a további teendőkről.

Romániában ez az első ilyen jellegű lista, amelyet azzal a céllal készítettek a szakemberek, hogy a síremlékek műemlékké nyilvánításával biztosítsák azok fokozott védelmét, és elejét vegyék a gyakori sírrongálásoknak.

Szállítási készenlét 0-24 óráig: 06-46-343-310, 06-46-412-176