Pályázatok

Hírek,
információk

Papírkoporsókat mutattak be Franciaországban

Papírkoporsókat mutattak be Franciaországban A Franciaországban évente megrendezésre kerülő temetkezési szemlén idén a kartonkoporsók jelentették a szenzációt.

Noha egyes temetkezési vállalatok továbbra is vonakodnak ettől az újítástól, az északi országokban már húsz-harminc éve alkalmazott típus egyre kelendőbbé válik Franciaországban is.

A forgalmazó cég vezetője 2007-ben bejárta a szomszéd országok sírkertjeit és temetkezési vállalkozásait, amikor növelni akarta cége választékát. Azt tapasztalta, hogy például Nagy-Britanniában sokkal változatosabb lehetőségek közül válogathatnak a gyászolók. Ott találkozott a kartonkoporsóval is, amely, mint fogalmazott, "ökologikus, gazdaságos és személyre igazítható".

A kartonkoporsó egyébként nem közönséges kartonból készül. Reciklált papír, amelybe természetes rostokat és kukoricakeményítőt injekcióznak, hogy megszilárdítsák. Egy-egy darab általában hét kilót nyom és 250 kilós terhelést is kibír. A gyár barna színben adja át, amelyre az ügyfél óhaja szerint az elhunyt képét vagy más fotót, dekorációt nyomtatnak.

Annak ellenére, hogy a forgalmazó cég 90 százalékban kartonkoporsót ad el, országos szinten ez még egyáltalán nem jellemző. A belügyminisztérium ugyan engedélyezte a típust, ám a temetkezési cégek jó része ellenérzéssel fogadta az újítást, s a 96 francia anyaországi megye közül 44-ben nem is fogadják be a krematóriumok.

Míg 2009-ben alig 600-an választották ezt a modellt hozzátartozójuk utolsó útjához, 2011-ben már a 1500-an voltak - mondta Jessie Westenholz, a temetkezési szalon szervezője.

Szállítási készenlét 0-24 óráig: 06-46-343-310, 06-46-412-176