Pályázatok

Hírek,
információk

Rúzstalanították Oscar Wilde párizsi síremlékét

Rúzstalanították Oscar Wilde párizsi síremlékét Az új elrendezésben magas üveglapok akadályozzák meg azt, hogy a hódolók a régi módon tisztelegjenek a síremléknél, amelyen egy szárnyas szfinxfigura jelképezi a költőt.

A sírhely restaurálását részben az 1990-es évek óta divattá vált, károsnak bizonyult szokás tette szükségessé. Bár Oscar Wilde éppen homoszexualitása okán vált a maga korában botrányok és súlyos börtönbüntetés tárgyává és áldozatává, az elegáns dandynek mindmáig számtalan hölgy is a rajongója. Az ő körükben kapott lábra a divat, hogy jól látható nyommal járó szenvedélyes csókkal illessék a sírkövet, amely e furcsaság révén is a híres temető egyik nevezetességének számított.

A rúzsnyomokkal ékített sírkő fotója számos, a temetőt bemutató kiadványban szerepel. A rúzsban található zsír- és vegyianyagok behatoltak a kőbe és bomlasztani kezdték anyagát. Végül az író családja és az ír kormány közösen finanszírozta - a francia műemléki hatóság technikai segítségnyújtásával - a megrongálódott emlékmű restaurálását.

A megújított sírhely átadásán részt vett Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter, aki a maga részéről megelégedéssel szólt arról, hogy az európai irodalom egyik legnagyobb alakjának számító Oscar Wilde sírhelye visszanyerte régi ragyogását és a jövőben védelmet élvez a felületes hódolók rohamától. "Az üvegfalak nem fogják eltávolítani a csodálókat, csak azt üzenik, hogy tartsák tiszteletben ennek az embernek az emlékét" - fogalmazott Oscar Wilde unokája a sírnál.

Szállítási készenlét 0-24 óráig: 06-46-343-310, 06-46-412-176