Pályázatok

Hírek,
információk

Tavasszal a sírkertek is megújulnak

Tavasszal a sírkertek is megújulnak Szívet melengető hagyomány, hogy a temetkezés során, eltávozott szeretteink végső nyughelyét, azaz a sírkerteket sokszor az élet kertjévé alakítjuk. Igyekszünk gazdagon növő, élettelen burjánzó, szép és vonzó helyekké tenni ezeket, ahol az ember akkor is szívesen leül és elmereng, ha éppen nem valakit "meglátogatni" érkezett.

A természet gazdag burjánzása, a virágok, fák bokrok által nyújtott gyönyörűséges és lelket balzsamozó kép azonban sok munka eredménye. Mind a temető munkatársai, mind a sírhelyek és urnák tulajdonosai és egyéb vendégek sokat tesznek azért, hogy a sírkert és a sírhelyek tavaszi nagytakarítás után tiszták, frissek és esztétikusak legyenek.

Ahogy újra éled a természet, már el is kezdődnek a munkák, ugyanúgy, ahogy a ház körüli kiskertekben is: a gazzal felvert vagy avarral borított területek megtisztítása, az elburjánzott bokrok metszése itt is ebben az időszakban aktuális.

A sírok rendbetétele a hozzátartozók feladata, a temető munkatársai nem nyúlhatnak hozzájuk, csak ha megbízást kapnak erre. Ezért kérjük a hozzátartozókat, hogy ne mulasszák el a tavasszal aktuális feladatok elvégzését, hogy a gondjaikra bízott kis földparcella se lógjon ki a szépen ápolt temetőkert egységes képéből.

Mi a feladat az egyes sírokon tavasszal? Tisztítsuk meg a területet a ráhullott avartól és gallyaktól (kérjük ezeket nem a szomszéd sírra, vagy a sírok közötti kis utakra szórni, hanem a kihelyezett konténerekbe tenni!), húzkodjuk ki a nem általunk telepített növényeket, gazokat. Vágjuk vissza a megnőtt, elnyúlt cserjéket (pl. tűztövis) és bokrokat (pl. rózsa). Igyekezzünk ilyenkor eltávolítani a rendkívül intenzíven növekedő, a madarak közreműködésével tanyát verő fajokat, mint pl. bodza, ecetfa, mert később, ha megnőnek, nem fogjuk tudni kiirtani.

Ha a téli időszakban megsüllyedt a sír, érdemes földdel feltölteni. Ha a süllyedés következtében megrongálódik a sírkő, keret, fedél, a sírt övező kis ösvény, perem stb. azt addig érdemes megjavíttatni, amíg a probléma kicsi. Hiszen ha most még csak repedések keletkeztek is, a beszivárgó eső koptató hatása, vagy a következő télen érkező fagy nagyon gyorsan tudja tovább rombolni a kő állapotát.

Azok számára, akiknek szerettei hamvasztás után kerültek végső nyugalomra, más feladatokat állít a tavaszi nagytakarítás. Erre következő cikkünkben térünk ki.

Szállítási készenlét 0-24 óráig: 06-46-343-310, 06-46-412-176