Pályázatok

Hírek,
információk

Világörökség lehet az erdélyi Házsongárdi temető

Világörökség lehet az erdélyi Házsongárdi temető A magyar kormány javaslatokat tesz arra, hogy a kolozsvári Házsongárdi temető a közeljövőben UNESCO-listára kerüljön, mivel az itt található sírhelyek és egyéb kegyeleti helyek kiemelkedő történelmi és kulturális jelentőséggel bírnak.

Mivel azonban az UNESCO által biztosított védelmi rendszer abból indul ki, hogy minden állam érdeke, hogy a területén található kulturális értékeket meg őrizze, nem teszi lehetővé azt, hogy egy másik állam ebbe a folyamatba beavatkozzon. Ennek értelmében a nemzeti kisebbséghez tartozó kulturális érdekek védelmében beavatkozásra nem biztosít lehetőséget az egyezmény.

A Házsongárdi temető védetté nyilvánításához valamennyi sírhelyet védetté kell nyilvánítani, melyhez műholdas felmérés szükséges. Ennek megtervezése és megvalósítása már megkezdődött.

A román–magyar kisebbségi vegyes bizottság június 1-jén tartott ülésén a magyar fél ajánlásként fogalmazta meg a Házsongárdi temető kiemelt fontosságú ügyként való kezelését. Hozzátette: a kormány figyelemmel kíséri a temetőben történő eseményeket, a síremlékek gondozását elvállaló alapítvánnyal állandó kapcsolatban áll.

Szállítási készenlét 0-24 óráig: 06-46-343-310, 06-46-412-176