Kerékgyártó Temetkezés és Krematórium
   Menü
   Menü

Legfrissebb hírek

A halottak napja itthon és külföldön

A halottak napja itthon és külföldön Hazánkban a halottak napja egyre nagyobb körben terjed, vallásosságtól, felekezettől függetlenül aki teheti kilátogat a temetőbe. Aki olyan szerencsés, hogy nincsenek halottai, az azért megy, hogy a megkapó mécsesáradatot megcsodálja, ami ilyenkor napokon át a sírokon ég. Kétségtelen, hogy a szomorú apropóból született ünnep ugyanakkor lélekemelő és a szemnek is szép látvány nyújtó esemény lett.

Népszokások a halottak napján

Népszokások a halottak napján Elődeink azt gondolták, hogy a halottak napján az élő és elhalt lelkek titokzatos közösséget alkotnak, ennek megfelelően számos, azóta elhagyott népszokással erősítették ezt a köteléket.

Őszi egyházi ünnepek

Őszi egyházi ünnepek Közelednek az október végére eső ünnepek – mindenszentek, halottak napja –, amelyek évről-évre egyre többünket érintetnek, és amelyeket sokan azok közül is megünnepelnek, akik egyetlen egyháznak sem a tagjai. Ennek apropóján nézzük meg, hogy a különféle vallások mit ünnepelnek ezekben a napokban és a hívek milyen gondolatokkal látogatnak ki adott esetben a temetőbe.

Hogyan viseljük könnyebben a temetés anyagi terheit?

Hogyan viseljük könnyebben a temetés anyagi terheit? A temetésnek, illetve a halottól való elbúcsúzásnak, földi maradványairól való gondoskodásnak számtalan módja van manapság, ezekről mi is írtunk már. Sajnos a temetkezés árak egyre csak nőnek, és a nehéz gazdasági helyzetben sok család számára rendkívüli terheket jelentenek, különösen, ha váratlan tragédia történik.

Az egyházi és polgári temetés eltérései 2.

Az egyházi és polgári temetés eltérései 2. Folytassuk a cikksorozatot az evangélikus temetés szertartásának bemutatásával. Az Evangélikus Egyház liturgiája szerint minden haláleset arra emlékezteti az egyházat és a felekezetet is, hogy Isten a bűneink miatti haragjában, büntetésként szabta ki ránk a halált. Így a temetéskor a bűnbánatban egyesül és fog össze a család valamint az egyház, abban a bizonyságban megvigasztalódva, hogy Isten Jézus Krisztus személyben szabadulást nyújt számunkra a bűntudat és a halál nyomása alól is. Ugyanakkor az evangélikus liturgia nem ítélkezik sem az élők, sem a halott felett, de a temetési szertartás ezek megtiszteléséről sem szól. Nem zárkózik el a bűnösök és hitetlenek Isten kegyelmébe ajánlásától sem.

Az egyházi és polgári temetés eltérései 1.

Az egyházi és polgári temetés eltérései 1. Az egyházi temetés célja minden esetben kettős: egyrészt gondoskodni arról, hogy az elhunyt akadály nélkül foglalhassa el a helyét a mennyországban, a lelke üdvösségre találjon és örök életet nyerjen, másrészt vigaszt nyújtani a hozzátartozóknak és az imádság révén hozzásegíteni őket a gyász elviseléséhez, a veszteség feldolgozásához.
Minden egyházi temetés egy lényegre helyezi a hangsúlyt, hogy egyek vagyunk az úrban és mindannyian feltámadunk az örök életre.